Van romantiek tot postmodernisme · Opvattingen over Nederlandse literatuur
G.J. van Bork - N.T.J. Laan (red.)

cover Van romantiek tot postmodernisme

  Bookmark and Share

docentenexemplaar aanvragen

Niet alleen de literatuur heeft een geschiedenis, maar ook de bestudering ervan. Van romantiek tot postmodernisme is een literatuurgeschiedenis waarin het accent ligt op de rol van literatuuropvattingen. Het boek laat schrijvers en critici aan het woord die het literaire gezicht van Nederland bepaalden vanaf de romantiek tot op heden en beschrijft hoe auteurs erin slaagden hun ideeŽn ingang te doen vinden via allerlei instituties, zoals tijdschriften, uitgevers en de literaire kritiek.

Aan de orde komen de stromingen romantiek, realisme, naturalisme, symbolisme, modernisme & avant-garde en postmodernisme. In de behandeling van deze stromingen ligt de nadruk steeds op de rol van poŽticaís of literatuuropvattingen van zowel auteurs als critici. Die opvattingen worden in een Europees-literaire context geplaatst en verbonden met ontwikkelingen binnen het literaire veld. Na elk hoofdstuk volgt een uitvoerige bibliografie.

Door zijn overzichtelijke indeling is Van romantiek tot postmodernisme, naast een prettig studieboek, ook een uitstekend naslagwerk.

Deze uitgave is een volledige herziening van Twee eeuwen literatuurgeschiedenis Ė PoŽticale opvattingen in de Nederlandse literatuur.

Colofon:

isbn: 9789046901977 · 2010, 1ste druk · paperback - 316p. · prijs: € 32.50
uitgeverij: Coutinho