Handboek academisch schrijven · In stappen naar een essay, paper of scriptie
Joy de Jong

cover Handboek academisch schrijven

  Bookmark and Share

docentenexemplaar aanvragen

Een goede academische tekst schrijven is meestal geen kwestie van simpelweg een tekstmodel invullen. Als universitaire student ben je naast schrijver ook onderzoeker. Dat betekent dat je ook moet leren een goede probleemstelling te formuleren, informatie te ordenen en te interpreteren, theorieŽn te verwerken en stellingen gedegen te onderbouwen. Het onderzoeksaspect van academische teksten heeft zijn weerslag op zowel de inhoud als op het schrijfproces zelf.

Het Handboek academisch schrijven geeft inzicht in de mechanismen van academisch denken, academisch schrijven en academische teksten, zodat universitaire studenten de schrijfopdrachten tijdens hun opleiding succesvol kunnen uitvoeren. De auteur bespreekt de aanpak van kleine schrijfopdrachten (papers en essays) en grote schrijfopdrachten (bachelor- en masterscripties). Op deze manier is het handboek door de hele studie heen bruikbaar.

Handboek academisch schrijven is zowel gericht op het proces dat de student doorloopt, als op de vorm van de tekst. Hierbij worden op een toegankelijke manier de vier stappen van dit proces behandeld: opdrachtanalyse, planning van het onderzoek en van de tekst, uitvoeren van onderzoek en het schrijven zelf. Bij elke stap geeft de auteur uitgewerkte procedures en controlevragen, tips over lezen en het inschakelen van medelezers, en verwijzingen naar meer informatie.

Door de algemene benadering, het centraal stellen van het schrijfproces van de student en de voorbeelden uit vele wetenschappelijke disciplines, is het Handboek academisch schrijven een leerzaam en toegankelijk boek dat geschikt is voor alle universitaire studenten.

Colofon:

isbn: 9789046902424 · 2011, 1ste druk · paperback - 244p. · prijs: € 24.50
uitgeverij: Coutinho