Schakels in de school · Beginnend leidinggeven in het primair onderwijs
Jan Wolsing - Eric Verbiest

cover Schakels in de school

  Bookmark and Share

docentenexemplaar aanvragen

Steeds meer leerkrachten krijgen naast het leraarschap een leidinggevende rol in de school. Voor een functie als adjunct-directeur, bouwco÷rdinator, teamleider, taal- of rekenco÷rdinator zijn leidinggevende vaardigheden onmisbaar. Maar leidinggeven op school is een vak apart: ook een goede leraar met veel ervaring moet nog veel leren voordat hij goed leiding kan geven.

Schakels in de school bespreekt de vaardigheden die een beginnend leidinggevende in het basisonderwijs nodig heeft. De volgende onderwerpen komen aan bod: de maatschappelijke opdracht en verwachtingen van de school, de school als organisatie, leidinggeven aan collega's, het imago van een school, personele, financiŰle en juridische aspecten, en kwaliteitszorg.

Elk hoofdstuk opent met een casus, waarop de auteurs terugkomen na bespreking van de theorie. Tevens is er veel aandacht voor de praktische vaardigheden van goede leiders. Door de samenvattingen, reflectieve opdrachten, verwijzingen naar de NSA-competenties en handige vragenlijsten is het een zeer praktisch en bruikbaar studieboek. Telkens is er aandacht voor de vraag of leiderschap past bij de lezer. De auteurs houden rekening met de dynamiek in het onderwijs. Informatie die snel verandert, staat op de bijbehorende website.

Schakels in de school is bedoeld voor nascholingstrajecten voor middenmanagement en kan ook ingezet worden op de lerarenopleiding.

Colofon:

isbn: 9789046902523 · 2011, 1ste druk · paperback - 256p. · prijs: € 29.50
uitgeverij: Coutinho