Handboek management kinderopvang
Anja Hol - Maaike Vaes

cover Handboek management kinderopvang

  Bookmark and Share

docentenexemplaar aanvragen

In dit handboek gaan directeuren, adviseurs, managers, coaches, bestuurders en stafmedewerkers kinderopvang in op de stand van zaken met betrekking tot toezicht, sturing en bestuur van een kinderopvangorganisatie. Een veelzijdige aanpak die een groot aantal onderwerpen belicht.

Er is veel aandacht voor toezicht, sturing en bestuur van een kinderopvangorganisatie. Wat is bijvoorbeeld de rolverdeling tussen directeur/bestuurder en toezichthouders? Praktijkgerichte voorbeelden laten zien hoe valkuilen vermeden kunnen worden. Het sturing geven aan het primaire proces waarin het middenmanagement een cruciale rol speelt, is een belangrijk hoofdstuk. Concrete kwaliteitsondersteunende elementen als personeelsmanagement, veiligheid en gezondheid en permanent leren als team worden uitgewerkt. En er wordt ingegaan op financieel management, accommodatiebeleid, administratieve organisatie, managementtools, marketing en pr en crisismanagement. Ook wet- en regelgeving die het werk van de kinderopvang bepalen ontbreekt niet en de samenwerking met het onderwijs komt in diverse vormen aan de orde.

De auteurs willen de lezer deelgenoot maken in hun eigen ervaringen, hem informeren en inspireren. Daarin ligt de kracht van deze uitgave. Met een ongewisse toekomst van de kinderopvang voor de boeg bieden de teksten bestuurders, directeuren, managers, toezichthouders en andere ge´nteresseerden handvatten om in de eigen organisatie te anticiperen op alle ontwikkelingen en een stevige kinderopvangorganisatie neer te zetten.

Het initiatief voor dit handboek is genomen door KIK, Kwaliteit in Kinderopvang.

Colofon:

isbn: 9789088502347 · 2012 · hardcover - 400p. · prijs: € 49.50
uitgeverij: SWP