Boekvoorstelling: In het spoor van Fanon – Koen Bogaert

“Geschiedenis zien als een vorm van macht en strijd laat ons toe te begrijpen hoe bepaalde versies van de geschiedenis dominant werden en waarom dit niet alleen te maken heeft met harde feiten of betere wetenschappelijke methoden”, schrijft Koen Bogaert in In het spoor van Fanon: orde, wanorde, dekolonisatie.
Dit citaat gaat vooraf aan de vraag waarom in ons denken wel de Amerikaanse en de Franse revolutie gegrift staan en waarom dat veel minder het geval is met de Haïtiaanse revolutie en de revolutie in Congo Vrijstaat. Om nog maar niet te spreken over de Bengaalse revolutie.
Ooit van gehoord? Het heeft te maken met het gegeven dat: ‘diegenen die de Europese koloniale mythes hebben gecreëerd’ – zoals het spreken over de ontdekking van Amerika en het brengen van beschaving – ‘ook echt in die mythes geloofden’.
Koen Bogaert is hoogleraar aan de universiteit van Gent en houdt zich bezig met vraagstukken rond globalisering, verstedelijking, sociale ongelijkheid en sociaal protest. Frantz Fanon is in dit boek zijn gids in de historische zoektocht: ‘naar de mogelijkheden van een dekoloniale toekomst’.
En hij vervolgt: “Als we het vandaag vanzelfsprekend vinden om op te komen voor fundamentele democratische waarden en normen, universele mensenrechten, vrijheid en emancipatie, gelijkheid tussen mensen ongeacht wie ze zijn en hoe ze eruitzien, dan hebben we dat in grote mate te danken aan de Haïtiaanse revolutionairen en aan de Haïtiaanse intellectuelen die met hun strijd en hun denken de algemene opvattingen over de moderne wereld aan het einde van de achttiende eeuw volledig op hun kop hebben gezet.”
Met Koen hadden we het over activisme, over de geschiedenis van verzet en de nooit eindigende strijd voor een betere wereld. Over de Haïtiaanse Revolutie en de parallellen met Palestina vandaag. Over empathie en solidariteit en over hoe je te verhouden tot al het leed in de wereld.