EER

Leven met eergedrag en eerverlies
Bea Lalmahomed

 37,50

Added to Wishlist
Added to Wishlist
See your favorite product on Wishlist
ISBN: 9789062245208

Exploratief onderzoek naar de invloed van eergedrag en eerverlies in het leven van seksueel, lichamelijk en geestelijk mishandelde hindoe- en islamitische meisjes en vrouwen in Nederland.

2015 - paperback, 496p.

‘Eer’ levert in islamitische en hindoegezinnen vaak scheve gezagsverhoudingen. Vaders en zonen zijn eerbewakers; vrouwen en dochters moeten gehoorzaam zijn. De verleiding is dan groot om misbruik te maken van die macht. Mannen mishandelen en misbruiken hun vrouwen; vaders of broers plegen incest met dochters of zussen.
Echter, echtgenotes en dochters hebben hun ‘agency’. Zíj bepalen als machtigen of ze de eerschande onthullen of niet. Mannen proberen onthulling te voorkomen met escalerend geweld. Elk beroep van daders op cultuur of traditie is onterecht: zij zijn zelf de eerschenders.
Bij onthulling kan de dader alles verliezen: zijn vrouw – die zijn eer vormt -, kinderen, de achting van de familie en de gemeenschap, zijn eigenwaarde. Maar onthulling kan ook slecht aflopen voor het slachtoffer. Zij wordt verstoten of eermoord dreigt. Vaak is het de familie die toch de vrouwen de schuld geeft.

Eer bevat hartverscheurende verhalen van vrouwen van verschillende afkomst in allerlei omstandigheden. Bea Lalmahomed analyseert en verklaart elk verhaal en ontwikkelt daarbij een nieuwe visie op eergedrag en agency. Dit boek is onontbeerlijk voor slachtoffers, hun familie en vrienden, voor opvang, politie, justitie, buurtwerkers, (huis)artsen, decanen en wetenschappers.

Bea Lalmahomed studeerde sociaal-culturele wetenschappen. Zij schreef een deel van het boek Andere tijden andere meiden – een onderzoek naar het weglopen van Marokkaanse, Turkse, Hindostaanse en Creoolse meisjes. Verder schreef zij eerder Hindostaanse vrouwen – de geschiedenis van zes generaties; Schade, schande schuld – hulpverleners over seksueel misbruik en lichamelijk geweld onder Creolen en Hindostanen; en Creoolse vrouwen – opvoeding en levensstijl.
Sinds 1989 is zij docent aan de Hogeschool InHolland.
Als senior wetenschapper verricht zij met haar Sociaal-Cultureel Gedragswetenschappelijk Bureau gedragsanalyse voor politie, justitie, gerechtshoven, het Pieter Baan Centrum èn slachtoffers. Zij weet als geen ander het ware verhaal boven tafel te krijgen en te analyseren.

Ook interessant
Scroll naar boven