Oog in oog met Gaia

Acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime
Bruno Latour

 27,50

Added to Wishlist
Added to Wishlist
See your favorite product on Wishlist
ISBN: 9789490334239
2017-2020, 2de druk - paperback, 432p. - vertaling: Rokus Hofstede en Katrien Vandenberghe

In Oog in oog met Gaia stelt Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. We zijn toegetreden tot het tijdvak van het antropoceen. In dat tijdvak dringen de ecologische gevolgen van het menselijk handelen zich hardhandig op de voorgrond. We meenden dat er vrede heerste, maar we zijn in oorlog.

Gaia
De ecologische mutatie die zich voltrekt, betitelt Latour als het Nieuwe Klimaatregime. De oude natuur wijkt voor een wezen in beweging, waarin menselijke activiteit en natuurlijke wereld talloze onverwachte verbindingen aangaan: Gaia. Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om de politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren. Zo legt hij in dit ongemeen rijke en verrassende boek de basis voor een hoogst noodzakelijke politisering van de ecologie – voor onze terugkeer op aarde.

Bruno Latour (1947-2022) was een baanbrekende Franse filosoof, socioloog en antropoloog, verbonden aan Sciences Po in Parijs.

Ook interessant
Scroll naar boven