Barricadepoëzie

Lyrisch activisme sinds 1848
Johan Sonnenschein & Kornee Van der Haven (red.)

 29,90

Added to Wishlist
Added to Wishlist
See your favorite product on Wishlist
ISBN: 9789462673274

In de Belgische en Nederlandse literatuur bestaat een lange traditie van politieke poëzie. Barricadepoëzie zet dat lyrisch activisme weer in de schijnwerpers.

2021 - paperback, 449p.

Wie de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis erop naslaat, dreigt te denken dat wij in dit taalgebied niet aan politiek geïnspireerde poëzie doen. Sommige dichters raakten in de vergetelheid hoewel hun werk een belangrijk rol in de politieke en sociale strijd speelde. Anderen haalden de literaire canon ondanks hun politiek geïnspireerd werk. Nochtans bestaat ook in de Belgische en Nederlandse literatuur een lange traditie van politieke poëzie, van Gorter tot van Ostaijen en Michaël Slory en van Sonja Prins tot Joke Kaviaar en Dominique De Groen. Barricadepoëzie zet dat lyrisch activisme weer in de schijnwerpers. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een gedicht. Daarmee vormt het boek een bescheiden bloemlezing vanaf 1848. Maar tegelijk is het een poging om de lezer te inspireren en activeren voor en in de strijd voor maatschappelijke verandering.

Met bijdragen van o.a. Dominique De Groen, Geert Buelens, Matthijs de Ridder, Frank Keizer, Sarah Adams, Joke Kaviaar, Michael Tedja, Jos Joosten, Bram Ieven, Laurens Ham, Nico van Apeldoorn, Erik Spinoy en Samuel Vriezen.

(Pers)reacties

Neerlandistiek.nl (16-02-2022) – “Barricadepoëzie is gebouwd op een paar heel goede ideeën van de samenstellers, Johan Sonnenschein en Kornee van der Haven. Het eerste goede idee was om een bundel beschouwingen te maken over dichters die in de afgelopen anderhalve eeuw hun gedichten als barricaden gebruikten. Het tweede goede idee was om behalve de fine fleur van de Nederlandse literatuurbeschouwing – Jan Rock! Saskia Pieterse! Bram Ieven! Gijsbert Pols! – ook een aantal dichters-activisten te vragen om een bijdrage.” – lees de recensie

DeWereldMorgen (31-12-2021) – “Barricadepoëzie, niet zomaar een ‘dichtbundel’ […] politiek activisme én mooie poëzie in één geheel.” – een aanrader uit 2021 van Lode Vanoost – lezen

Ook interessant
Scroll naar boven