Als het maar tot iets leidt …

Mr. Dr. J.C. Overvoorde (1865-1930) Strijder voor erfgoed en feminist
Paul P.J. Overvoorde

 29,50

Added to Wishlist
Added to Wishlist
See your favorite product on Wishlist
ISBN: 9789086841639
2018 - Hardcover, 649p. - Gebonden en geïllustreerde editie.

Mr. Dr. J.C. Overvoorde (1865-1930): geleerde, archivaris, feminist en politieke radicaal. En: gedreven bestuurder van de Nederlandsche Oudheidkundigen Bond en organisator van monumentenzorg, conservator en museumdirecteur. Een nog onvolledige lijst van zijn ambities en werkzaamheden die in deze biografie worden belicht. Zodra zijn feministische proefschrift (1891) bekend wordt, raakt Overvoorde nauw betrokken bij de vrouwenstrijd. Hij zorgt voor de statuten van de Vereeniging voor Vrouwen kiesrecht; hij adviseert hun voorzitter Annette Versluijs-Poelman. Hij werkt even samen met Aletta Jacobs, hij kruist vaak de degens met Wilhelmina Drucker. Vanuit een gemengd feministisch comité voorkomt hij nieuwe vormen van wettelijke achterstelling van de vrouw. Daarnaast wil hij, als lid van de Radicalen Bond, de slechte positie van de arbeiders verbeteren.
Niet minder fel is zijn strijd voor de monumenten. Die sneuvelen in zijn tijd bij de vleet – stadspoorten en mooie oude gebouwen vallen in naam van de vooruitgang. Ook de strijd voor de monumentenzorg is een gevecht met vallen en opstaan, te hoop lopen tegen traditie en onverschilligheid. Zowel bij de vrouwen als bij de strijders voor het erfgoed moet Overvoorde soms alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat serieuze verschillen van mening heftige ruzies brengen. Dit verzwakt immers alleen maar de gebalde vuist die nodig is om resultaten te behalen.
In deze vlot leesbare biografie komt een breed tijdsbeeld naar voren, waarin Overvoordes inbreng ook nog voor de huidige tijd goed onderbouwd voor het voetlicht wordt gebracht.

Na enkele jaren kunstacademie studeerde Paul P.J. Overvoorde wijsbegeerte aan de Universiteit van Utrecht. Na voltooiing daarvan deed hij op uiteenlopende terreinen onderzoek, onder meer naar normatieve argumentatie.
Daarnaast was hij als docent en stafmedewerker werkzaam. De auteur publiceerde over uiteenlopende onderwerpen als paternalisme en autonomie, discriminatie en voorkeursbehandelingen, en ondernemen in welzijn.

Ook interessant
Scroll naar boven