“Het is bijna een flashback. Ik was als veertienjarige tegengehouden in de winkel. En nu overkwam dat ook mijn kind. Dat ook mijn kinderen zich extra moeten bewijzen en nog zoiets moeten meemaken vind ik onrechtvaardig. Het doet iets aan mijn geloof in de samenleving. Je krijgt het gevoel dat het niet meer goed komt.”
Woorden van een Congolees-Belgische moeder. Ze is een van de tientallen ouders van kleur met wie psychologe Birsen Taspinar in gesprek ging, in het kader van het onderzoeksproject ‘Racisme-ervaringen van ouders en kinderen: een uitdaging voor gezinsondersteuning’.
Daarnaast begeleidt zij al vele jaren mensen met trauma’s, onder meer in relatie tot racisme. Veel cliënten vertellen haar over de diepe wonden van racisme.
In dit boek trekt ze al deze draden van haar onderzoek en haar praktijk samen. Welke ervaringen hebben ouders met racisme en discriminatie? Wat is de impact ervan op hun kinderen? Welke handvatten ziet zij om ermee om te gaan? Wat kunnen hulpverleners eruit leren?
Birsen Taspinar is klinisch psychologe en systeemtherapeute. Ze geeft les in de opleiding Gezinswetenschappen en is onderzoeker bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee Hogeschool. In 2013 debuteerde ze als auteur met het boek Moeders van de stilte.